Składniki:
- 600g mąki
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 45g świeżych drożdży
- 100g masła
- 400ml mleka
- 2 jajka
- maliny - ile macie pod ręką :)
- mąkę mieszamy z cukrem i solą w misce, robimy zagłębienie w środku.
- drożdże rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka i wlewamy do zagłębienia w suchych składnikach.
- masło roztapiamy i mieszamy z resztą mleka i roztrzepanymi jajkami.
- wlewamy do suchych składników z drożdżami i mieszamy dokładnie specjalnymi mieszadłami w mikserze lub ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką podważając i napowietrzając ciasto.
- gdy będzie już elastyczne i gładkie, smarujemy wierzch odrobiną oleju, przykrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce.
- wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzchu maliny lekko dociskając i pieczemy w temp. 230 stopni (bez termoobiegu) przez 20-25 minut aż ciasto będzie złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz