wtorek, 9 lutego 2016

Ciasto drożdżowe z malinami

Jeżeli tak jak ja znaleźliście woreczek zamrożonych malin, które czekały w zamrażarce od lata, możecie przygotować to proste drożdżowe ciasto nawet dziś. Jeszcze ciepłe nie ma sobie równych i jednoznacznie kojarzy się latem. Gorąco polecam, zwłaszcza tym z Was, którzy tęsknią już za ciepłymi dniami...

Składniki:
  • 600g mąki
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 45g  świeżych drożdży
  • 100g masła
  • 400ml mleka
  • 2 jajka
  • maliny - ile macie pod ręką :)
Przygotowanie
  • mąkę mieszamy z cukrem i solą w misce, robimy zagłębienie w środku.
  • drożdże rozrabiamy w odrobinie ciepłego mleka i wlewamy do zagłębienia w suchych składnikach.
  • masło roztapiamy i mieszamy z resztą mleka i roztrzepanymi jajkami.
  • wlewamy do suchych składników z drożdżami i mieszamy dokładnie specjalnymi mieszadłami w mikserze lub ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką podważając i napowietrzając ciasto.
  • gdy będzie już elastyczne i gładkie, smarujemy wierzch odrobiną oleju, przykrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce.
  • wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzchu maliny lekko dociskając i pieczemy w temp. 230 stopni (bez termoobiegu) przez 20-25 minut aż ciasto będzie złociste. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz