Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 150g wędzonego boczku (tego nie ma w oryginalnym przepisie ;) )
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 1,5 kg ziemniaków
- 100ml mleka
- 100g masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
- podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli.
- dodajemy startą marchew i pokrojony w kostkę seler naciowy oraz rozdrobniony czosnek. Smażymy przez ok 10 minut ciągle mieszając.
- przekładamy składniki do miski a w garnku na pozostałym tłuszczu podsmażamy wołowinę przez ok 10 minut mieszając.
- dodajemy resztę składników, w tym pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i dusimy na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Jeżeli cały płyn wyparuje, podlewamy w miarę potrzeby wodą.
- ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- rozgniatamy ziemniaki, dolewamy podgrzane mleko i masło i ucieramy na gładką masę z solą i odrobiną gałki muszkatołowej (Gordon Ramsay dodaje do masy ziemniaczanej 2 żółtka i parmezan, możecie spróbować :) )
- do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso z warzywami i całość przykrywamy ziemniakami.
- zapiekamy 25 minut w temp. 190 stopni.
Tylko się nie pomylcie... ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz