czwartek, 11 lutego 2016

Cottage pie

Zapewne słyszeliście o Shepherd's pie, bo to dosyć znana klasyczna angielska zapiekanka. Cottage pie to bardzo podobne danie, tylko zamiast mielonej jagnięciny zawiera wołowinę. Sekretem tej zapiekanki moim zdaniem nie jest jednak mięso, ale puree ziemniaczane, którym przykrywamy pozostałe składniki i które podpieczone nabiera niesamowitego smaku pieczonych ziemniaków. Musicie spróbować!

Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 150g wędzonego boczku (tego nie ma w oryginalnym przepisie ;) )
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100ml mleka
  • 100g masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
Przygotowanie:
  • podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli.
  • dodajemy startą marchew i pokrojony w kostkę seler naciowy oraz rozdrobniony czosnek. Smażymy przez ok 10 minut ciągle mieszając.
  • przekładamy składniki do miski a w garnku na pozostałym tłuszczu podsmażamy wołowinę przez ok 10 minut mieszając.
  • dodajemy resztę składników, w tym pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i dusimy na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Jeżeli cały płyn wyparuje, podlewamy w miarę potrzeby wodą.
  • ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • rozgniatamy ziemniaki, dolewamy podgrzane mleko i masło i ucieramy na gładką masę z solą i odrobiną gałki muszkatołowej (Gordon Ramsay dodaje do masy ziemniaczanej 2 żółtka i parmezan, możecie spróbować :) )
  • do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso z warzywami i całość przykrywamy ziemniakami.
  • zapiekamy 25 minut w temp. 190 stopni. 

Tylko się nie pomylcie... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz