Podobno bez tych nadziewanych jajek nie było imprezowego bufetu w amerykańskich latach 50-tych. Dziś wiemy, że jajka można faszerować na setki sposobów, jednak w tamtym okresie królowały właśnie te, stąd ten przepis na moim blogu. Jest on maksymalnie prosty i stanowi swego rodzaju "bazę", ale w internecie można znaleźć różne jego wariacje: z dodatkiem octu, chilli, pikli itd. Zainteresowanych zachęcam do odwiedzenia np.
tej strony.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1/4 szk. majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
- jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół
- ostrożnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem mieszając z majonezem, musztardą, solą i pieprzem
- tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy jajka
- posypujemy słodką papryką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz