środa, 2 marca 2016

Ciastka owsiane

Uwaga, to przepis na bardzo zdrowe ciastka. Nie zawierają cukru, więc nie są słodkie, ale świetnie smakują posmarowane miodem. Na przepis trafiłam szukając przepisu na klasyczne amerykańskie ciastka owsiane. Trochę przepis zmodyfikowałam, ale już wiem, że upiekę je jeszcze nie raz.


Składniki:
  • 250g płatków owsianych, najlepiej drobnych (nie górskich) lub 230g płatków + 20g otrębów
  • po 1 łyżce pestek dyni, ziaren słonecznika, wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 600-100ml wrzątku

Przygotowanie:
  • mieszamy suche składniki. 
  • dodajemy roztopiony tłuszcz i mieszamy.
  • dolewamy wody tyle, żeby uzyskać twarde, zwarte ciasto.
  • formujemy niewielkie kulki i spłaszczamy nadając kształt płaskich krążków.
  • pieczemy 20 min. w temp 200 stopni (bez termoobiegu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz