poniedziałek, 14 marca 2016

Buffalo Wings

To podobno obowiązkowa pozycja w menu podczas oglądania meczy futbolu amerykańskiego, ale moim zdaniem świetnie sprawdzi się jako przekąska do filmu, obiad czy ciepłe danie na imprezę.


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • rozdrobniony ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • 20 skrzydełek
  • pół szklanki roztopionego masła
  • pół szklanki sosu chilli
Przygotowanie:
  • skrzydełka kroimy  w miejscu łączenia kości na pół 
  • do mocnego woreczka wsypujemy mąkę z solą, pieprzem i czosnkiem
  • wrzucamy skrzydełka, zawiązujemy worek i potrząsamy nim, żeby skrzydełka pokryły się mąką z dodatkami
  • wkładamy do lodówki conajmniej na godzinę
  • masło mieszamy dokładnie z sosem chilli
  • wyjmujemy skrzydełka i obtaczamy w zalewie z masła i sosu chilli
  • wykładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut w temp. 200 stopni, odwracając skrzydełka w połowie czasu na drugą stronę.
Podajemy z ranch dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz