Składniki:
- 2 małe ziemniaki lub jeden średni
- 2 jajka
- trochę koperku
- łyżka masła
- sól, pieprz
- ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie (jak chipsy) płatki. Ja użyłam do tego celu tarki.
- na patelni roztapiamy masło i wrzucamy (najlepiej pojedynczo, żeby się nie sklejały) plasterki ziemniaka. Podsmażamy aż będą mocno przyrumienione.
- jajka roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Zalewamy ziemniaki i lekko unosząc brzegi omletu i przechylając patelnię staramy się płynną wierzchnią warstwę omletu "wlać" na spód.
- w końcowej fazie posypujemy siekanym koperkiem i przykrywamy pokrywką na ok. 3 minuty.
- zsuwamy płynnym ruchem z patelni i zjadamy ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz