środa, 22 czerwca 2016

Peanut Butter Pancakes

...czyli pancakes z masła orzechowego. Ta wersja zaskoczyła mnie w kilku względach. Po pierwsze konsystencja ciasta - jest na tyle gęste, że z łatwością można z niego formować okrągłe placuszki. Po drugie smak - zdecydowanie najmniej słodki ze wszystkich dotychczasowych. No i sos - idealne dopełnienie tego śniadaniowego przysmaku. Gorąco polecam!



Składniki:
  • 1 szk. mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szk. masła orzechowego (najlepiej z dużą zawartością orzechów, ja użyłam tego, orzechy: 91%)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szk. mleka
 Przygotowanie:
  • w jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą
  • w drugiej mieszamy resztę składników
  • wlewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy
  • smażymy niewielkie placuszki (ok. łyżki stołowej ciasta na porcję)
Sos: dolewamy powoli do masła orzechowego bardzo gorącej wody i energicznie mieszamy. Dolewamy wody do momentu aż całość będzie miała konsystencję gęstego sosu.

Dodatkowo ozdobiłam danie świeżymi truskawkami oraz orzeszkami ziemnymi (niesolonymi).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz