Jeżeli lubicie kwaśne dżemy, możecie zmniejszyć nieco ilość cukru w tym przepisie.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 500g cukru
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szk wody
- agrest myjemy i usuwamy szypułki
- do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i podgrzewamy mieszając aż się cukier rozpuści
- wrzucamy agrest, dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
- po upływie ok. godziny sprawdzamy, czy dżem zgęstniał upuszczając kroplę dżemu na zimny talerzyk. Jeżeli się nie rozpływa i utworzyła się na kropli "osłonka", to dżem jest gotowy.
- ja przełożyłam gorący dżem do dokładnie umytych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do wystygnięcia do góry dnem.
- po wystudzeniu odwróciłam słoiczki i opisałam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz