sobota, 9 lipca 2016

Łosoś ze szpinakiem

Pyszne i zdrowe danie, idealne na letni obiad. Nie potrzeba wielu starań, żeby łosoś był pyszny, a i szpinak nie jest szczególnie skomplikowany w przygotowaniu. Zatem do dzieła! :)


Składniki:
  • świeży filet z łososia (tyle porcji ile potrzeba :) )
  • musztarda francuska (z ziarnami gorczycy)
  • koperek
  • ew. ziarna kolorowego pieprzu
  • szpinak mrożony (lub świeży)
  • pomidory suszone
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
Przygotowanie:
  • porcje łososia układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem
  • każdy kawałek smarujemy łyżeczką musztardy, jak lubimy, dodatkowo posypujemy niewielką ilością ziaren pieprzu. Dodatkowo układamy gałązkę koperku na każdym kawałku ryby
  • pieczemy przez ok 20-25 minut w temp 175 stopni z termoobiegiem
  • szpinak rozmrażamy
  • w garnku rozgrzewamy trochę oliwy z pomidorów suszonych i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę 
  • dodajemy szpinak, pokrojone w paski pomidory suszone i rozdrobniony czosnek
  • doprawiamy do smaku i gotujemy przez ok. 15 minut. 
  • na talerz wykładamy szpinak, na nim kładziemy kawałek ryby. podajemy z cząstką cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz