niedziela, 31 lipca 2016

Pancakes z porzeczkami

Jeżeli idealne letnie śniadanie nie musi być koniecznie lekkie ;) to ten przepis może nosić takie właśnie miano. Kwaśny smak porzeczek idealnie przełamuje słodycz pancakes oraz miodu, którym zawsze polewam te pyszne amerykańskie placuszki. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, póki porzeczki są dostępne :)



Składniki:
  • 1,5 szk mąki
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,25 szk mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • garść porzeczek (lub więcej :) )
Przygotowanie:
  • mieszamy dokładnie wszystkie składniki 
  • porzeczki myjemy i usuwamy łodyżki
  • na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy ciasto formując niewielkie placuszki (ok łyżka ciasta na placek).
  • przed odwróceniem placka na drugą stronę, układamy na wierzchu kilka porzeczek. Jak się "zatopią" delikatnie w cieście, odwracamy i smażymy na drugiej stronie.
  •  zdejmujemy z patelni, polewamy miodem, posypujemy resztą porzeczek i zjadamy ze smakiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz