poniedziałek, 25 lipca 2016

Tarta z serem i porzeczkami

Sezon na pyszne owoce w pełni, zachęcam więc to upieczenia pysznej tarty z owocami. Porzeczki nadają jej orzeźwiającego charakteru, zatem sprawdzi się idealnie w upalne dni. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców - myślę, że świetnie sprawdzą się maliny, jagody czy borówki, całość będzie jednak nieco słodsza.




Składniki:
Spód:
  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 400g serka Philadelphia (lub innego gładkiego, np. Mój Ulubiony)
  • 1 jajko
  • 1 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub ewentualnie 1 op. budyniu waniliowego)
Wierzch:
  • 3 garści porzeczek (lub innych owoców, np. malin)
  • 1 galaretka malinowa

Przygotowanie:
  • z podanych składników na spód zagniatamy szybko, ale dokładnie ciasto. Jak mamy czas, zawijamy je w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Jak czasu nie mamy (jak ja :) ), to od razu wykładamy nim formę do tarty (spód i brzegi). Jeżeli preferujecie cienkie spody, użyjcie połowy porcji. Drugą połowę ciasta możecie zamrozić i wykorzystać innym razem.
  • ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.
  • w międzyczasie przygotowujemy masę serową, mieszając dokładnie wszystkie podane składniki, najlepiej malakserem.
  • po wyjęciu spodu z piekarnika, wylewamy na niego masę serową.
  • na wierzchu układamy połowę porzeczek i całość pieczemy przez 25 min.
  • po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy co całkowitego wystudzenia
  • przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • na wierzchu upieczonego ciasta układamy resztę owoców i zlewamy tężejącą galaretką (aby przyspieszyć tężenie, możemy włożyć ją do lodówki i mieszać od czasu do czasu)
  • gotowe ciasto odstawiamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz