sobota, 9 lipca 2016

Muffiny brownie z kremem fistaszkowym

Nigdy nie piekłam tak bardzo czekoladowych muffinów. Przepis na ciasto bardzo przypomina brownie, jednak nadałam mu formę babeczek i wyszły brownie-muffinki :)
Krem najprostszy na świecie no i mój pierwszy w życiu karmel ;) Musicie tego spróbować!



Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 135g masła
  • 3/4szk. brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 80g mąki
  • szczypta soli
  • 250g serka mascarpone
  • 200g gładkiego masła orzechowego
  • karmel: 150g cukru, 1/2 szk. śmietany kremówki
  • 2 garści orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie:
  • w rondelku roztapiamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do przestudzenia
  • w misce mieszamy jajka z cukrem i odrobiną soli.
  • dodajemy czekoladę i stopniowo mąkę. Mieszamy aż składniki sie połączą.
  • przekładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy w temp. 175 stopni przez ok 35 minut (wbijamy patyczek i sprawdzamy, czy nie są surowe w środku)
  • z serka mascarpone i masła orzechowego przygotowujemy krem miksując je na gładką masę
  • orzeszki solone prażymy na suchej patelni aż się przyrumienią
  • w przestudzonych babeczkach robimy wgłębienie usuwając trochę ciasta (np. za pomocą łyżeczki). nakładamy krem, który również rozsmarowujemy na wierzchu babeczek.
  • dekorujemy orzechami
  • w suchym rondelku roztapiamy cukier a kiedy się zagotuje, wlewamy śmietankę i mieszamy aż karmel będzie gładki. Polewamy nim babeczki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz