sobota, 27 sierpnia 2016

Klasyczna szarlotka z posypką

Nie wiem, czy jest ciasto, które ma więcej wersji niż ciasto z jabłkami. Ja postanowiłam sięgnąć po przepis do mojej książki The Vintage Tea Party Book. Przepis jest maksymalnie prosty, więc możecie taką szarlotkę upiec w zasadzie zawsze, jak macie pod ręką jabłka :)




Składniki:
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 jabłka
Przygotowanie:
  • zagniatamy po 50 g masła, mąki i cukru, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
  • resztę składników poza jabłkami zagniatamy lub mieszamy mikserem.
  • wykładamy ciastem tortownicę o średnicy 23 cm
  • na wierzchu układamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka (możemy posypać je cynamonem)
  • wyjmujemy z  lodówki ciasto na kruszonkę i odrywając kawałki, układamy je na jabłkach.
  • pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.
Świetnie smakuje jeszcze ciepła z gałką lodów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz