niedziela, 18 września 2016

Apple Loaf Cake

"Loaf cakes" występują w amerykańskich przepisach w przeróżnych odmianach, ale łączy je jedno - mają kształt "bochenka" (stąd też zamienna nazwa "bread" = chleb), czyli piecze się je w tzw. keksówkach. Na blogu prezentowałam Wam już tego typu ciasto dyniowe oraz bananowe, dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami i cynamonem. W planach mam jeszcze cytrynową i czekoladową wersję, ale nie wykluczam kolejnych ;)


Składniki:
  • 1 duże jabłko
  • 1/3 szk. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szk. białego cukru
  • 1/2 szk. miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szk. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk. mleka
Przygotowanie:
  • jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem
  • masło ucieramy z jajkami i białym cukrem, stopniowo dosypując mąkę z proszkiem do pieczenia
  • dolewamy powoli mleko i miksujemy aż masa będzie gładka
  • formę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wlewamy połowę ciasta.
  • układamy połowę jabłek i zasypujemy połową cukru z cynamonem
  • przykrywamy resztą ciasta i na wierzchu układamy resztę jabłek i cukru z cynamonem
  • pieczemy 40 min w temp. 200 stopni (do tzw. "suchego patyczka")

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz