Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1/3 szk. cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szk. białego cukru
- 1/2 szk. miękkiego masła
- 2 jajka
- 1,5 szk. mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szk. mleka
- jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę
- cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem
- masło ucieramy z jajkami i białym cukrem, stopniowo dosypując mąkę z proszkiem do pieczenia
- dolewamy powoli mleko i miksujemy aż masa będzie gładka
- formę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wlewamy połowę ciasta.
- układamy połowę jabłek i zasypujemy połową cukru z cynamonem
- przykrywamy resztą ciasta i na wierzchu układamy resztę jabłek i cukru z cynamonem
- pieczemy 40 min w temp. 200 stopni (do tzw. "suchego patyczka")
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz