Moja wyjątkowo mała keksówka nie pomieściła całego ciasta, więc wystarczyło jeszcze na 6 babeczek :)
Składniki:
- 2 szk. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 1/2 szk masła
- 3/4 szk. cukru
- 3 jajka
- 1/2 szk soku z cytryny
- 1/2 szk mleka
- mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i skórką cytrynową
- oddzielnie mieszamy miękkie masło z jajkami i cukrem, na końcu dodajemy sok z cytryny (masa będzie wyglądała na ściętą, ale nie przejmujcie się)
- dodajemy stopniowo suche składniki do mokrych, na końcu dolewając mleko. Ciągle mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto
- przelewamy do keksówki i pieczemy w temp. 175 stopni przez 50-60 minut (do "suchego patyczka")
- po wystudzeniu możemy udekorować lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz