Pomysł na przełożenie murzynka kremem budyniowym powstał dosłownie na poczekaniu. Chciałam, żeby ciasto nie było suche, a że miałam budyń i masło, to postanowiłam zrobić krem budyniowy. Wyszło pysznie!
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao + łyżeczka do dekoracji
- na krem: 1 kostka masła, 1 op. budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 0,5l mleka, ewentualnie laska wanilii
- ewentualnie Nutella
- masło z cukrem, wodą i 3 łyżkami kakao umieszczamy w garnku i zagotowujemy
- po przestudzeniu dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy przez 60 min w temp. 175 stopni (do suchego patyczka)
- odlewamy 1/4szk mleka i rozrabiamy w nim budyń.
- resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń (i ewentualnie ziarenka z laski wanilii) i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkwoeitego wystudzenia.
- przy pomocy miksera ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy aż masa będzie gładka
- ciasto po upieczeniu kroimy na pół i czekamy aż wystygnie.
- dolną część możemy posmarować najpierw Nitellą (jak u mnie), następnie nakładamy 2/3 kremu budyniowego
- nakładamy górną część ciasta i smarujemy ją z wierzchu pozostałym kremem.
- posypujemy kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz