Składniki:
spód:
- 1/2 szk masła (ok. pół kostki)
- 1 i 1/4 szk mąki
- 2 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szk. puree z dyni*
- 1/2 szk. cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 i 1/3 szk. śmietanki 12% (płynnej)
- 2 duże jajka
- kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- z zimnego masła pokrojonego w kostkę i pozostałych składników zagnieść ciasto, pod koniec dodając 3 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
- po wyjęciu odłożyć w temp. pokojowej na 10-20 minut, żeby nieco zmiękło.
- umieścić między 2 arkuszami papieru do pieczenia lub folii i rozwałkować.
- przełożyć ciasto do naczynia na tartę, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową i dociążyć ją grochem, fasolą lub innym, mniejszym i lżejszym naczyniem żaroodpornym (żeby ciasto się nie wybrzuszało podczas pieczenia).
- całość zapiekać 25 min w temp. 190 stopni. Zdjąć folię i piec jeszcze przez ok 7 min, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.
- przygotować nadzienie miksując dynię z cukrem i przyprawami, powoli dolewając śmietankę i jajka.
- wylać nadzienie na podpieczony spód i całość piec jeszcze 50 min w temp 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz