wtorek, 4 października 2016

Pumpkin Pie

W zasadzie nie wiedziałam, czego się spodziewać po tym cieście, bo nigdy nie jadłam czegoś nawet zbliżonego do tarty z dynią (bo chyba tak można to określić :) ). Okazało się jednak, że ciasto jest cudownie wilgotne i korzenne w smaku - idealne na jesień (i zbliżające się Halloween! ;) )




Składniki:
spód:
  • 1/2 szk masła (ok. pół kostki)
  • 1 i 1/4 szk mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
nadzienie:
  • 1 i 3/4 szk. puree z dyni*
  • 1/2 szk. cukru trzcinowego
  • 1 i 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szk. śmietanki 12% (płynnej)
  • 2 duże jajka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
*puree z dyni przygotowujemy przekrawając dynię na pół, usuwając pestki i piekąc ją ułożoną na blaszce cięciem do dołu przez 40 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu wydrążamy miąższ. 1,5 szklanki otrzymałam z małej dyni.

Przygotowanie:
  • z zimnego masła pokrojonego w kostkę i pozostałych składników zagnieść ciasto, pod koniec dodając 3 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
  • po wyjęciu odłożyć w temp. pokojowej na 10-20 minut, żeby nieco zmiękło.
  • umieścić między 2 arkuszami papieru do pieczenia lub folii i rozwałkować.
  • przełożyć ciasto do naczynia na tartę, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową i dociążyć ją grochem, fasolą lub innym, mniejszym i lżejszym naczyniem żaroodpornym (żeby ciasto się nie wybrzuszało podczas pieczenia).
  • całość zapiekać 25 min w temp. 190 stopni. Zdjąć folię i piec jeszcze przez ok 7 min, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.
  • przygotować nadzienie miksując dynię z cukrem i przyprawami, powoli dolewając śmietankę i jajka.
  • wylać nadzienie na podpieczony spód i całość piec jeszcze 50 min w temp 175 stopni.
Ponieważ w tym samym czasie piekłam ciasteczka, postanowiłam wykorzystać w do dekoracji ciasta i 10 min przed końcem pieczenia, umieściłam je w surowej formie na wierzchu tarty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz