wtorek, 4 października 2016

Candy Corn Swirl Cookies

Candy Corns
Nazwy nawet nie próbowałam tłumaczyć, bo nawiązuje do klasycznego amerykańskiego przysmaku, popularnego zwłaszcza podczas Halloween, Candy Corns.
Same ciastka nawiązują do niego kolorami i idealnie wpisują się klimat "cukierka czy psikusa" :)
Do ciast dodałam kilka kropli aromatu cytrynowego, ale nie jest to konieczne (możecie też dodać swój ulubiony inny aromat)
Ponieważ efekt jest zdecydowanie większy niż nakład pracy, jaki trzeba włożyć w przygotowanie tych ciasteczek, gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu!





Składniki:
  • 226g miękkiego masła
  • 1 szk. cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2,5 szk. mąki
  • barwniki spożywcze - żółty i pomarańczowy (u mnie barwniki w proszku)
Przygotowanie:
  • ubić masło stopniowo dodając cukier 
  • dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy
  • stopniowo dodawać mąkę
  • podzielić ciasto na 3 części. 
  • do jednej dodać szczyptę barwnika żółtego i zagnieść dokładnie, uformować w kulę
  • do drugiej dodać barwnik pomarańczowy i postąpić jak powyżej.
  • trzecią część pozostawić bez dodatków i również uformować kulę
  • zawinąć kule ciasta w folię i odłożyć do lodówki na 20 minut
  • po wyjęciu rozwałkować każdą porcję ciasta (podsypując mąką lub między 2 arkuszami papieru do pieczenia lub folii)
  • ułożyć na sobie kolejno warstwy pomarańczową, żółtą i naturalną. zawinąć w rulon
  • rulon owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 minut
  • po wyjęciu kroić na krążki i piec cięciem do góry przez 8-10 minut w temp. 175 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz