Candy Corns |
Same ciastka nawiązują do niego kolorami i idealnie wpisują się klimat "cukierka czy psikusa" :)
Do ciast dodałam kilka kropli aromatu cytrynowego, ale nie jest to konieczne (możecie też dodać swój ulubiony inny aromat)
Ponieważ efekt jest zdecydowanie większy niż nakład pracy, jaki trzeba włożyć w przygotowanie tych ciasteczek, gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu!
Składniki:
- 226g miękkiego masła
- 1 szk. cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2,5 szk. mąki
- barwniki spożywcze - żółty i pomarańczowy (u mnie barwniki w proszku)
- ubić masło stopniowo dodając cukier
- dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy
- stopniowo dodawać mąkę
- podzielić ciasto na 3 części.
- do jednej dodać szczyptę barwnika żółtego i zagnieść dokładnie, uformować w kulę
- do drugiej dodać barwnik pomarańczowy i postąpić jak powyżej.
- trzecią część pozostawić bez dodatków i również uformować kulę
- zawinąć kule ciasta w folię i odłożyć do lodówki na 20 minut
- po wyjęciu rozwałkować każdą porcję ciasta (podsypując mąką lub między 2 arkuszami papieru do pieczenia lub folii)
- ułożyć na sobie kolejno warstwy pomarańczową, żółtą i naturalną. zawinąć w rulon
- rulon owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 minut
- po wyjęciu kroić na krążki i piec cięciem do góry przez 8-10 minut w temp. 175 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz