niedziela, 7 sierpnia 2016

Owsiane batoniki z masłem orzechowym

Jakiś czas temu wrzucałam przepis na zwykłe owsiane batoniki, które przez długi czas były moją ulubioną przekąską zabieraną do pracy. Dzisiaj jednak postanowiłam zużyć resztę masła orzechowego i w ramach eksperymentu upiec batoniki z jego wykorzystaniem. Efekt jest absolutnie godny polecenia. Są bardziej sycące niż te bez dodatku masła orzechowego.
Batoniki owsiane po upieczeniu i wystudzeniu możemy przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku i tym samym mamy gotowe śniadanie do pracy na kilka dni!


Składniki:
  • 225g płatków owsianych
  • 40g cukru trzcinowego
  • 80g masła
  • 70g masła orzechowego
  • 40g miodu
  • ewentualnie garść orzechów arachidowych do dekoracji
Przygotowanie:
  • oba masła, cukier i miód umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu aż składniki się połączą
  • przelewamy do miski z płatkami owsianymi i dokładnie mieszamy
  • całość wykładamy na niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy do dna, żeby struktura była zbita
  • na wierzchu możemy ułożyć orzechy
  • całość pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz