Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150g sera mascarpone
- 6 dużych pieczarek
- masło
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie sera Lazur w klinku
- 1/3 szklanki płynnej śmietanki 12% (lub 30% jak nie możecie znaleźć 12%)
- 1 jajko
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego
- sól, pieprz, oregano
- naczynie na tartę smarujemy masłem i wykładamy potrzebną ilością ciasta francuskiego. Resztę ciasta odkładamy do lodówki.
- brzegi ciasta w naczyniu przykrywamy folią aluminiową. na spodzie ciasta układamy również kawałek folii a na nim jakieś naczynie lub suchą fasolę, żeby ciasto się nie wybrzuszało podczas podpiekania
- wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut, zdejmując folię na ostatnie 5 minut
- w garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną cebulę aż się zeszkli.
- dodajemy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy mieszając przez ok. 20 min.
- dodajemy mascarpone, rozdrobniony czosnek i pieprz. Mieszamy aż otrzymamy kremowy sos.
- powstały sos wykładamy na podpieczony spód tarty.
- na wierzchu układamy porwany na kawałki ser Lazur.
- z śmietanki, jajek, odrobiny soli, pieprzu i oregano przygotowujemy zalewę, którą wylewamy na ser Lazur.
- wierzch posypujemy posiekaną pietruszką i tartym serem.
- wyjmujemy resztę ciaste z lodówki i kroimy na cienkie paski, z których układamy kratkę na wierzchu tarty. Po ułożeniu smarujemy je delikatnie wodą.
- wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy przez 25 min. w temp. 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz