sobota, 20 sierpnia 2016

Tarta serowa z pieczarkami

W składzie tej tarty znajdziecie 3 sery - mascarpone, Lazur i żółty (w sumie dowolny), więc nie jest to lekkie danie, uprzedzam :) Ale dzięki temu jest bardzo sycące i idealnie komponuje się z sałatką z pomidorów.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150g sera mascarpone
  • 6 dużych pieczarek
  • masło
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie sera Lazur w klinku 
  • 1/3 szklanki płynnej śmietanki 12% (lub 30% jak nie możecie znaleźć 12%)
  • 1 jajko
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
  • naczynie na tartę smarujemy masłem i wykładamy potrzebną ilością ciasta francuskiego. Resztę ciasta odkładamy do lodówki. 
  • brzegi ciasta w naczyniu przykrywamy folią aluminiową. na spodzie ciasta układamy również kawałek folii a na nim jakieś naczynie lub suchą fasolę, żeby ciasto się nie wybrzuszało podczas podpiekania
  • wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut, zdejmując folię na ostatnie 5 minut
  • w garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną cebulę aż się zeszkli.
  • dodajemy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy mieszając przez ok. 20 min. 
  • dodajemy mascarpone, rozdrobniony czosnek i pieprz. Mieszamy aż otrzymamy kremowy sos.
  • powstały sos wykładamy na podpieczony spód tarty.
  • na wierzchu układamy porwany na kawałki ser Lazur. 
  • z śmietanki, jajek, odrobiny soli, pieprzu i oregano przygotowujemy zalewę, którą wylewamy na ser Lazur.
  • wierzch posypujemy posiekaną pietruszką i tartym serem.
  • wyjmujemy resztę ciaste z lodówki i kroimy na cienkie paski, z których układamy kratkę na wierzchu tarty. Po ułożeniu smarujemy je delikatnie wodą.
  • wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy przez 25 min. w temp. 175 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz