O historii tej niezwykle popularnej amerykańskiej sałatki pisałam już przy okazji
przepisu na oryginalną wersję. Dzisiaj postanowiłam zużyć kawałek włoskiej kapusty przygotowując coleslawa w innej wersji. Urozmaiciłam go rodzynkami, a sos przygotowałam w nieco lżejszej wersji ;)
Sałatkę możecie zabrać jako lunch do pracy, dorzucając pomidorki koktajlowe, jajko albo kawałek kurczaka czy łososia.
Składniki:
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- duża garść rodzynek
- 1/4 szk. majonezu
- 1/4 szk. jogurtu greckiego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- kapustę drobno siekamy
- marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach
- w misce mieszamy kapustę, marchewkę i rodzynki
- z pozostałych składników przygotowujemy sos, zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy
Idealny do niedzielnego obiadu.:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/