poniedziałek, 2 stycznia 2017

Coleslaw z włoskiej kapusty

O historii tej niezwykle popularnej amerykańskiej sałatki pisałam już przy okazji przepisu na oryginalną wersję. Dzisiaj postanowiłam zużyć kawałek włoskiej kapusty przygotowując coleslawa w innej wersji. Urozmaiciłam go rodzynkami, a sos przygotowałam w nieco lżejszej wersji ;)

Sałatkę możecie zabrać jako lunch do pracy, dorzucając pomidorki koktajlowe, jajko albo kawałek kurczaka czy łososia.




Składniki:
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • duża garść rodzynek
  • 1/4 szk. majonezu
  • 1/4 szk. jogurtu greckiego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
 Przygotowanie:
  • kapustę drobno siekamy
  • marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach
  • w misce mieszamy kapustę, marchewkę i rodzynki
  • z pozostałych składników przygotowujemy sos, zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy

1 komentarz:

  1. Idealny do niedzielnego obiadu.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń