niedziela, 8 stycznia 2017

Czekoladowo bananowe muffiny

Istnieją połączenia smaków, które zawsze się sprawdzają i do nich należy zdecydowanie banan z czekoladą. Czy to w najprostszej formie banana zapiekanego/grillowanego z kostkami czekolady, czy w postaci dodatków do musli albo jak u mnie - jako składniki pysznych i niezwykle prostych w przygotowaniu muffinów :)
Myślę, że następnym razem dodam do nich jeszcze wiórki kokosowe. Jeżeli macie je pod ręką, możecie ich śmiało użyć w tym przepisie, będą się znakomicie komponować!




Składniki:
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jajko + tyle mleka, żeby razem dawały szklankę
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szk mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • pół szklanki drażetek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
  • rozgniatamy w misce banan z masłem, dodajemy pozostałe składniki oprócz czekolady i miksujemy
  • dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką.
  • przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy przez 20-25 min (do suchego patyczka) w temp. 175 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz