Składniki na małą keksówkę:
- 1 średni ziemniak
- 4 jajka
- szklanka tartego sera
- połowa czerwonej papryki
- 2 parówki
- 3 plastry wędzonego boczku
- 2 kromki białego chleba
- koperek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- 1/4 szk mleka lub śmietanki płynnej 12%
- ziemniaki trzemy na tarce, mieszamy z 1/3 szk. tartego sera, jednym jajkiem i odrobiną soli.
- keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę ziemniaczaną i zapiekamy przez 10 min w temp. 200 stopni.
- do miski wbijamy pozostałe jajka, dodajemy resztę sera, pokrojone parówki, boczek, paprykę, koperek i szczypiorek. Dolewamy śmietankę, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
- chleb kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Ponownie mieszamy, na tyle delikatnie, żeby nie rozdrobnić chleba.
- wyjmujemy podpieczony spód ziemniaczany, wylewamy na niego masę i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20-30 min (aż całość się zarumieni i jajka się zetną)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz