niedziela, 15 stycznia 2017

Breakfast Loaf

Znudziły się Wam kanapki, jajecznica i nawet pancakes? Świetnie, bo mam dla Was nowy pomysł na śniadanie! W pierwszym zamyśle miały to być babeczki, ale ostatecznie zdecydowałam się użyć keksówki i nie żałuję. Łatwiej całość porcjować i np. zabrać do pracy!



Składniki na małą keksówkę:
  • 1 średni ziemniak
  • 4 jajka
  • szklanka tartego sera
  • połowa czerwonej papryki
  • 2 parówki
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 2 kromki białego chleba
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól 
  • pieprz
  • 1/4 szk mleka lub śmietanki płynnej 12%
Przygotowanie:
  • ziemniaki trzemy na tarce, mieszamy z 1/3 szk. tartego sera, jednym jajkiem i odrobiną soli.
  • keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę ziemniaczaną i zapiekamy przez 10 min w temp. 200 stopni.
  • do miski wbijamy pozostałe jajka, dodajemy resztę sera, pokrojone parówki, boczek, paprykę, koperek i szczypiorek. Dolewamy śmietankę, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • chleb kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Ponownie mieszamy, na tyle delikatnie, żeby nie rozdrobnić chleba.
  • wyjmujemy podpieczony spód ziemniaczany, wylewamy na niego masę i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20-30 min (aż całość się zarumieni i jajka się zetną)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz