Składniki:
- 1 duża gruszka
- 50g sera z niebieską pleśnią
- łyżka orzechów
- łyżka suszonej żurawiny
- gruszkę kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Łyżką wydrążamy miąższ pozostawiając jednak ok 3-4mm przy samej skórce.
- ser pleśniowy kruszymy, orzechy siekamy i mieszamy wszystkow z suszoną żurawiną.
- przygotowanym farszem nadziewamy gruszki.
- układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w temp. 200 stopni przez 15minut. Naczynie warto wyłożyć odpowiednio ukształtowaną folią aluminiową, która będzie utrzymywała połówki gruszki w pozycji poziomej, uniemożliwiając wypłynięcie farszu.
Gruszki podajemy same lub z sałatką z rucoli. Możemy ozdobić sosem balsamico.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz