wtorek, 26 marca 2013

Gruszka zapiekana z serem pleśniowym

Przystawka albo lekki lunch - jakkolwiek tego nie nazwiemy, sprawdzi się idealnie :)




Składniki:
  • 1 duża gruszka
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • łyżka orzechów
  • łyżka suszonej żurawiny
Przygotowanie:
  • gruszkę kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Łyżką wydrążamy miąższ pozostawiając jednak ok 3-4mm przy samej skórce.
  • ser pleśniowy kruszymy, orzechy siekamy i mieszamy wszystkow z suszoną żurawiną. 
  • przygotowanym farszem nadziewamy gruszki.
  • układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w temp. 200 stopni przez 15minut.  Naczynie warto wyłożyć odpowiednio ukształtowaną folią aluminiową, która będzie utrzymywała połówki gruszki w pozycji poziomej, uniemożliwiając wypłynięcie farszu.




Gruszki podajemy same lub z sałatką z rucoli. Możemy ozdobić sosem balsamico.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz