środa, 27 marca 2013

Quesadilla

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu imprezowa (i nie tylko) przekąska.
Uwaga – znika szybko, więc warto przygotować jej odpowiednio dużo.
 


Składniki: 
  • Placki tortilli 
  • Sos pomidorowy (ja użyłam salsy, ale może być ketchup) 
  • Surowa szynka wędzona (np. szwarcwaldzka) 
  • Tarty ser żółty 
  • Ostre papryczki peperoni w zalewie

    (podane produkty są przykładową kompozycją. Możemy spokojnie wykorzystać własne pomysły!)

Przygotowanie: 
  • Placek tortilli smarujemy sosem na całej powierzchni.
    Na połowie układamy kolejno: plaster szynki, ser i kawałki papryki. Składamy całość na pół, żeby otrzymać kształt dużego pieroga.
     
  • Patelnię grillową przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozgrzewamy. 
  • Grillujemy tortillę z obu stron do momentu aż wzór „rusztu” osiągnie odpowiedni kolor. 
  • Gotową quesadillę kroimy na 3 części i układamy wachlarzowo na talerzu. 
Podajemy z sosem jogurtowym (mieszamy jogurt grecki z solą, pieprzem i szczypiorkiem). Smakuje na ciepło i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz