wtorek, 19 marca 2013

Szaszłyki z mintaja

Są takie dania, które są bajecznie proste w przygotowaniu, a pomimo tego gwarantują świetny smak i wrażenia wizualne ;) Do takiej kategorii należą zdecydowanie szaszłyki. Dzisiaj prezentuję lekkie szaszłyki z rybą (u mnie mintaj) i warzywami. Świetne zarówno na imprezę, jak i lunch do pracy.




Potrzebować będziemy:
  1. 1/2 czerwonej papryki
  2. 1/2 małej cukinii
  3. garść czarnych oliwek
  4. 1 pomidor
  5. filet z ryby (ja użyłam 2 mrożonych kostek z mintaja)
  6. przyprawa do ryb
  7. czosnek
  8. 3 łyzki oliwy
Przygotowanie:
  • warzywa kroimy na kawałki, pamiętając, że podczas pieczenia trochę się skurczą.
  • jeżeli używamy ryby mrożonej, warto wyjąć ją 30min wcześniej z zamrażarki, żeby łatwiej było ją pokroić. Użycie filetów w formie kostek jest o tyle wygodne, że możemy je łatwo pokroić na równe kawałki. 
  • Pokrojoną rybę (jeszcze częściowo zamrożoną) mieszamy z warzywami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do ryb (lub własną mieszankę ziół) i oliwę. Mieszamy i odstawiamy na 15min.
  • wszystko nabijamy na patyczki do szaszłyków i ułożone na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 25min.


Uwaga! Jeżeli używamy mrożonej ryby, łatwiej będzie nabić ją na patyk jeżeli będzie jeszcze zamrożona. Całkowicie rozmrożona będzie się najprawdopodobniej rozpadać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz