niedziela, 17 marca 2013

Zupa cebulowa


Zupa cebulowa jest jedną z najpopularniejszych zup uznawanych za „wykwintne”, a zarazem jest daniem niedrogim i prostym w przygotowaniu. Oto przepis na moją wersję:



Składniki: 
  • 5 dużych cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyzka oliwy
  • 250ml białego wina
  • 1l bulionu wołowego
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pieprz i sól
Przygotowanie:

  • Cebule obieramy, kroimy na pół i siekamy w poprzek na półplasterki. W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 0,5 godz. aż cebula się przyrumieni.
  • Dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku i smażymy przez chwilę z cebulą.
  • Wlewamy wino i mieszając podgrzewamy przez ok 3 min. Zalewamy bulionem, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez kolejne pół godziny. 




Zupę cebulową zazwyczaj podaje się zapieczoną z grzanką i serem. Konieczne są jednak do tego celu żaroodporne naczynia na zupę. Jeżeli takie posiadamy, to porcjujemy zupę i na wierzch każdej kładziemy kromkę chleba lub bagietki i ser żółty. Pieczywo warto wcześniej opiec (np. w tosterze) i natrzeć czosnkiem. Całość posypać tymiankiem i zapiekać w temp. 220⁰C przez 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz