Zupa cebulowa jest jedną z najpopularniejszych zup uznawanych za „wykwintne”, a zarazem jest daniem niedrogim i prostym w przygotowaniu. Oto przepis na moją wersję:
Składniki:
- 5 dużych cebul
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyzka oliwy
- 250ml białego wina
- 1l bulionu wołowego
- Pół łyżeczki cukru
- Pieprz i sól
Przygotowanie:
- Cebule obieramy, kroimy na pół i siekamy w
poprzek na półplasterki. W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i
wrzucamy cebulę. Smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 0,5 godz. aż cebula się
przyrumieni.
- Dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki
czosnku i smażymy przez chwilę z cebulą.
- Wlewamy wino i mieszając podgrzewamy przez ok 3 min. Zalewamy bulionem, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez kolejne pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz