niedziela, 24 marca 2013

Zupa chrzanowa

Szukając przepisu na gęstą zupę chrzanową, za każdym razem trafiałam na wskazówki "zupę zagęścić mąką wymieszaną z śmietaną" :) Chcąc tego uniknąć, postanowiłam sama poeksperymentować i tym sposobem stworzyłam własną wersję zupy chrzanowej, która z jajkiem (lub białą kiełbasą) smakuje wyśmienicie.




Składniki:
  • 1 mały seler
  • 2 ziemniaki
  • 100g tartego chrzanu (ze słoiczka :) )
  • sok z 1/8 cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • opcjonalnie jogurt naturalny
Przygotowanie:
  • seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy 1,5l wody i gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia i rozdrabniamy warzywa za pomocą blendera.
  • Gdy uzyskamy konsystencję kremu,  dodajemy chrzan, sok z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Zagotowujemy.
  • Jeżeli zupa jest dla nas za ostra, możemy dodać jogurt naturalny. Jeżeli zbyt łagodna, dodajemy więcej chrzanu :)
Przed podaniem do zupy dodajemy według uznania - jajka ugotowane na twardo lub/i kiełbasę pokrojoną w plastry. Całość posypujemy zieloną cebulką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz