środa, 10 kwietnia 2013

Cytrynowe babeczki

Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson, jest jednak tak prosty
(i niezawodny!), że muszę się nim podzielić. Podana porcja wystarcza na 6 babeczek.


Składniki:
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 75g stopionego masła
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125g cukru
Przygotowanie:
  • mieszamy jogurt, stopione masło, jajka i startą skórkę cytryny
  • do osobnej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól i cukier, mieszamy
  • starannie mieszamy składniki mokre z suchymi
  • napełniamy papilotki umieszczone w blaszcze na muffiny
  • pieczemy w temp. 170 stopni przez 25-30 min
 Po wyjęciu z piekarnika studzimy babeczki i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny (im bardziej gęsty lukier, lym lepiej:) ). Lukier możemy udekorować dowolnie, ja obsypałam muffiny wiórkami kokosowymi i suszoną skórką cytrynową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz