wtorek, 9 kwietnia 2013

Guacamole

Mam wrażenie, że awokado nadal jest u nas mało popularnym owocem. Może to wynikać z faktu, że jest specyficznym owocem, który bez dodatków praktycznie nie ma smaku. Jest natomiast świetną bazą do past, może z powodzeniem zastąpić masło do smarowania pieczywa oraz jest znakomitym dodatkiem do sałatek. Smakuje też przekrojone na pół, lekko doprawione solą i wyjadane łyżeczką jak kiwi :) Pomimo tego, że jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, możemy spokojnie się nim zajadać ze względu na jego wartości odżywcze. Owoc awokado zawiera m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, a także wapń, potas i fosfor. Jestem pewna, że przepisów na dania z awokado będzie więcej, dzisiaj jednak zaczynam od bardzo popularnej pasty rodem z Meksyku - guacamole.





Nie jest tajemnicą, że w sklepach ciężko znaleźć dobre guacamole. Ale to nie problem, bo możemy sobie je przygotować w domu!

Składniki:
  • Miękkie awokado (z twardego nie zrobimy użytku :)
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Sok z ćwiartki limonki
  • Kilka kropli tabasco (dosłownie 5-6)
  • Sól

Przygotowanie:
  • Awokado kroimy na pół i obieramy (pestkę wyjmujemy, ale jej nie wyrzucamy). Wkładamy do miseczki lub głębokiego talerza i rozgniatamy widelcem do momentu uzyskania gładkiej masy.
     
  • Cebulę drobno kroimy i dodajemy do awokado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z limonki i tabasco. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą.


Gotowe guacamole możemy podać tradycyjnie do nachos, ale świetnie komponuje się też z świeżymi warzywami, oliwkami czy pieczywem. Aby guacamole nie ściemniało, przekładamy je do naczynia, w którym umieszczamy wyjętą wcześniej pestkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz