Nie jest tajemnicą, że w sklepach ciężko znaleźć dobre guacamole. Ale to nie problem, bo możemy sobie je przygotować w domu!
Składniki:
- Miękkie awokado (z twardego nie zrobimy użytku :)
- Pół cebuli
- Ząbek czosnku
- Sok z ćwiartki limonki
- Kilka kropli tabasco (dosłownie 5-6)
- Sól
Przygotowanie:
- Awokado kroimy na pół i obieramy (pestkę wyjmujemy, ale jej nie wyrzucamy). Wkładamy do miseczki lub głębokiego talerza i rozgniatamy widelcem do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Cebulę drobno kroimy i dodajemy do awokado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z limonki i tabasco. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą.
Gotowe guacamole możemy podać tradycyjnie do nachos, ale świetnie komponuje się też z świeżymi warzywami, oliwkami czy pieczywem. Aby guacamole nie ściemniało, przekładamy je do naczynia, w którym umieszczamy wyjętą wcześniej pestkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz