czwartek, 4 kwietnia 2013

Lunch - kurczak grillowany i brukselka

Oczywiście zarówno kurczak jak i bruselka mogą występować oddzielnie w towarzystwie innych dań, u mnie jednak stanowiły jeden lunch, stąd takie połączenie :)



Składniki:
  • filet z kurczaka (zamarynowany w ulubionych przyprawach)
  • 1/2 kg brukselki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2x1/2 łyżeczki soli (do dressingu i do brukselki)
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
  • kurczaka grillujemy na patelni grillowej
  • brukselkę myjemy, usuwamy uszkodzone liście i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy po pół łyżeczki soli i cukru, gotujemy do miękkości.
  • przygotowujemy dressing mieszając olej, sezam, resztę soli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do brukselki bezpośrednio przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz