piątek, 12 kwietnia 2013

Lunch - sałatka z rybą

Staram się, aby mój lunch składał się z warzyw i białka, ponieważ unikam węglowodanów. W to założenie idealnie wpisuje się poniższa propozycja.

 

 Składniki:
  • rucola
  • 1 jajko
  • pół pomidora
  • kilka oliwek
  • dowolna ryba (u mnie mintaj)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  •  pół średniego ogórka kiszonego
  • pietruszka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • w pojemniku na lunch (lub na talerzu :) ) układamy kolejno rucolę, pokrojone w ćwiartki jajka i pomidory oraz oliwki.
  • rybę doprawiamy solą i pieprzem (lub w inny lubiany przez siebie sposób) i pieczemy w piekarniku.
  • przygotowujemy sos mieszając jogurt z drobno posiekaną pietruszką oraz pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Po wyjęciu ryby z piekarnika czekamy aż wystygnie, następnie kroimy na kawałki. Układamy obok (lub na) sałatce. 
  • Jeżeli zabieramy sałatkę do pracy, sos proponuję zapakować oddzielnie, jeżeli spożywamy sałatkę od razu, możemy ją polać przygotowanym wcześniej sosem.
 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz