sobota, 20 kwietnia 2013

Muffiny z jabłkami i cynamonem

Te muffiny robię najczęsciej. Właściwie zawsze, kiedy mam kilka jabłek...nie pierwszej świeżości ;) Resztę składników zawsze mam pod ręką, a i pół godziny na ich przygotowanie zawsze się znajdzie.





Składniki:
(na 8 dużych lub 12 małych szt)
  • 2 jabłka
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 125g cukru trzcinowego + 4 łyżeczki do posypania
  • 125 ml płynnego miodu
  • 60ml jogurtu naturalnego
  • 125ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 75g całych migdałów
Przygotowanie:
  • jabłka obieramy i kroimy w kostkę ok 1cm
  • w misce mieszamy mąkę, 1 łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia
  • w osobnym naczyniu mieszamy jogurt, jajka, cukier, miód i olej.
  • migdały siekamy grubo i połowę wrzucamy do miski z mąką
  • mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy jabłka i mieszamy, ale niezbyt długo.
  • przekładamy ciasto do przygotowanych papilotek
  • w miseczce mieszamy pozostałe migdały, 1 łyżeczkę cynamonu i 4 łyżeczki cukru trzcinowego. Tak przygotowaną mieszanką posypujemy muffiny.
  • pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz