poniedziałek, 10 czerwca 2013

Lekka sałatka z tuskawkami, awokado i serem brie

Napisałabym, że to propozycja na lekki obiad lub na ciekawą przystawkę, ale prawda jest taka, że poniższą kompozycję wymyśliłam przygotowując sobie śniadanie :) Tak więc jest to propozycja uniwersalna, jeżeli chodzi o porę i okazję spożywania (a tak między nami - kto nigdy w nocy nie pałaszował resztek obiadu ręka w górę ;) ).




Składniki:
  • 1 dojrzałe (miękkie) awokado
  • 5-6 truskawek
  • 5 plastrów sera brie ( ja użyłam Valbon z oliwkami)
  • sos balsamico (przygotowany zgodnie z przepisem podanym tu)
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  • awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki.Wszystko układamy na talerzu.
  • dodajemy plastry sera i całość skrapiamy balsamico i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 

1 komentarz:

  1. Pyszne smaki, wspaniały kolory, mnóstwo witamin :)

    OdpowiedzUsuń