środa, 14 sierpnia 2013

Chłodnik ogórkowy z gorgonzolą

Mam dla Was kolejną propozycję przekąski na lato. Nie jestem wielką fanką chłodników, ale ten wymyśliłam mając po prostu ochotę na mizerię. Naturalnym dla mnie dodatkiem były jajka, ale żeby uczynić danie bardziej sycącym, postanowiłam dodać gorgonzolę. Całość komponuje się rewelacyjnie. Następnym razem dodam jeszcze orzechy albo koperek :)


Składniki:
  • 1 średni ogórek
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok 200g)
  • gruby plaster gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią (ok 30g)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • jajka gotujemy na twardo lub półmiękko
  • ogórek trzemy na tarce na grubych oczkach
  • dodajemy do startego ogórka jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • chłodnik przekładamy do miseczki układając na wierzchu kawałki sera i połówki jajka.

2 komentarze:

  1. o ile nie lubię chłodników, tak ten mnie zaintrygował i wydaje się być smaczny. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń