poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Steki wołowe

Klasyka - tak można określić to danie. Szybkie i proste w przygotowaniu wbrew pozorom. Wymaga odrobiny wprawy, ale po kilku razach będziecie w stanie przygotować steki w swój ulubiony sposób bez zegarka w ręku. Ja zazwyczaj jem steki z sałatą, dzięki czemu czuję się najedzona a nie przejedzona, ale jeżeli macie ochotę, możecie oczywiście podać je z ziemniakami, frytkami lub innym ulubionym dodatkiem.


Składniki:
  • 2 steki z polędwicy wołowej lub rostbefu (po ok. 120g sztuka)
  • łyżka masła
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Na patelni (grillowej lub zwykłej) rozgrzewamy masło z olejem na bardzo dużym ogniu. Kiedy masło prawie całkowicie przestanie się pienić, układamy na patelni steki.
  • smażymy przez 1 minutę, oprószamy solą i pieprzem i przewracamy na drugą stronę. Ponownie solimy i pieprzymy, żeby stek był doprawiony z obu stron. Po upływie kolejnej minuty steki są gotowe. 
  • Przekładamy na talerz i polewamy masłem z patelni.
Jak widać, w 2 minuty możemy przygotować klasyczne, sycące i wartościowe danie.
Do steków przygotowałam sałatę z pomidorami i czerwoną cebulą. Całość skropiłam dressingiem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego (1:1), ziół prowansalskich i soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz