Składniki:
- 2 steki z polędwicy wołowej lub rostbefu (po ok. 120g sztuka)
- łyżka masła
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
- Na patelni (grillowej lub zwykłej) rozgrzewamy masło z olejem na bardzo dużym ogniu. Kiedy masło prawie całkowicie przestanie się pienić, układamy na patelni steki.
- smażymy przez 1 minutę, oprószamy solą i pieprzem i przewracamy na drugą stronę. Ponownie solimy i pieprzymy, żeby stek był doprawiony z obu stron. Po upływie kolejnej minuty steki są gotowe.
- Przekładamy na talerz i polewamy masłem z patelni.
Do steków przygotowałam sałatę z pomidorami i czerwoną cebulą. Całość skropiłam dressingiem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego (1:1), ziół prowansalskich i soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz