środa, 23 października 2013

Omlet z kiełkami i serem brie

Dosyć często udowadniam swoje przekonanie, że mając w lodówce jajka, możemy przygotować ciekawe śniadanie :) Dodając cokolwiek mamy pod ręką i dobierając odpowiednio formę podania możemy bez problemu wyczarować coś wykwintnego.

 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki kiełków
  • 1 plaster czerwonej cebuli
  • łyżka masła
  • 3 plastry sera brie
  • sól
Przygotowanie:
  • jajka roztrzepujemy z dodatkiem śmietany, kiełków i soli.
  • plaster cebuli kroimy na pół i rozdzielamy na półkrążki, dorzucamy do masy jajecznej i mieszamy.
  • na patelni roztapiamy masło i wylewamy masę jajeczną. 
  • na wierzchu układamy plastry sera i smażymy lekko podważając brzegi, by płynny wierzch spłynął na spód. 
  • gdy całość będzie już ścięta w większości, zdejmujemy patelnię z ognia, przewracamy omlet na drugą stronę (serem do dołu) dosłownie na 5 sekund i przekładamy na talerz (serem do góry :) ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz