niedziela, 5 stycznia 2014

Dip blue cheese

Pierwszy raz przyrządzałam ten dip pracując jeszcze w restauracji. Był wtedy jednym z moich ulubionych, dlatego też śmiało zaczęłam przygotowywać go w domu. Jest podobno typowym amerykańskim sosem "do wszystkiego", ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie :) Chętnie podaję go z świeżymi warzywami lub quesadillą.


Składniki:
  • 100g śmietany 18% (ewentualnie jogurtu greckiego)
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu i soli (do smaku, pamiętajmy jednak, że ser jest słony)
Przygotowanie:
  • ser trzemy na tarce z dużymi oczkami
  • mieszamy starty ser z śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Możemy ewentualnie dodać majonez (co czasem zdarza mi się robić :) )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz