sobota, 18 stycznia 2014

Grzana whiskey

Sezon na wszelkiego rodzaju grzane napoje trwa, jest to zatem idealny czas na spróbowanie czegoś innego niż grzane piwo i wino, które każdy zna :) W moim przypadku był to pierwszy raz, kiedy piłam grzaną wiskey i muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Szczerze powiem, że nie spodziewałam się tego, ponieważ...nie znoszę smaku tego alkoholu. Tak się złożyło, że od ponad roku butelka miodowego Jacka Danielsa stała na półce, więc postanowiłam zrobić z niej użytek i dać jej ostatnią szansę ;)


Składniki:
1 porcja
  • 50ml whiskey (u mnie miodowa, ale może być zwykła)
  • 1 gruby plaster cytryny
  • kilka goździków
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (w przypadku miodowego alkoholu nie jest to konieczne)
  • gorąca woda
Przygotowanie:
  • do szklanki (najlepiej z grubego szkła) wlewamy whiskey. 
  • dodajemy plaster cytryny naszpikowany goździkami
  • dosypujemy cukier
  • dopełniamy gorącą wodą mieszając aż cukier się rozpuści. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz