sobota, 8 lutego 2014

Ciasto na razową pizzę z płatkami owsianymi

Myślę, że warto zaznaczyć, że podany poniżej przepis to jedyny, z którego jestem w 100% zadowolona. Wcześniejsze eksperymenty z pizzą (pszenną) nie kończyły się u mnie sukcesem ;) A ponieważ tym razem wyszło zdrowo i smacznie zarazem, dzielę się z Wami tym w sumie prostym sposobem na pyszny obiad lub kolację.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 12g świeżych)
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
 Przygotowanie:
  • mieszamy w misce drożdże z 50ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na ok 10 min aż drożdże zaczną pracować.
  • dodajemy olej, resztę wody, sól, mąkę i płatki owsiane. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut na blacie podsypując mąką jeżeli będzie taka potrzeba.
  • po wyrobieniu ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i przecieramy olejem również powierzchnię ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy i rozwałkowujemy na jedną dużą pizzę lub 2 mniejsze.
  • przekładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy sosem i nakładamy ulubione składniki. 
  • pieczemy 10-15 min w temp. 240 stopni (górna i dolna grzałka)

Przy okazji podam Wam swój sposób na sos pomidorowy do pizzy. Kupuję puszkę krojonych pomidorów, które mieszam z rozdrobnionym czosnkiem (zazwyczaj daję 2 ząbki, ale jest wtedy mocno czosnkowy :) ), ziołami prowansalskimi, łyżeczką cukru i połową łyżeczki soli. Dodaję też pieprz do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz