Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 12g świeżych)
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- mieszamy w misce drożdże z 50ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na ok 10 min aż drożdże zaczną pracować.
- dodajemy olej, resztę wody, sól, mąkę i płatki owsiane. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut na blacie podsypując mąką jeżeli będzie taka potrzeba.
- po wyrobieniu ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i przecieramy olejem również powierzchnię ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy i rozwałkowujemy na jedną dużą pizzę lub 2 mniejsze.
- przekładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy sosem i nakładamy ulubione składniki.
- pieczemy 10-15 min w temp. 240 stopni (górna i dolna grzałka)
Przy okazji podam Wam swój sposób na sos pomidorowy do pizzy. Kupuję puszkę krojonych pomidorów, które mieszam z rozdrobnionym czosnkiem (zazwyczaj daję 2 ząbki, ale jest wtedy mocno czosnkowy :) ), ziołami prowansalskimi, łyżeczką cukru i połową łyżeczki soli. Dodaję też pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz