czwartek, 13 lutego 2014

Sałata z wątróbką i jabłkami

Kiedyś podawałam przepis na wątróbkę z jabłkami i miodem. Tym razem zrobiłam ją w bardzo podobny sposób, ale ułożyłam na sałacie. Wyszło pysznie, szybko i sycąco.

Składniki:
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • łyżeczka miodu (albo odrobina więcej dla fanów słodkich dań :) )
  • łyżka oleju
  • kilka liści sałaty lodowej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • wątróbki oczyszczamy z błon i kroimy na kawałki wielkości kęsa.
  • na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wątróbkę przez ok. 5 min.
  • jabłko kroimy w kostkę i dorzucamy do wątróbki. 
  • dodajemy miód, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dusimy ok. 10 min pod przykryciem. Jeżeli jabłka puściły dużo soku i sos jest bardzo rzadki, chwilę odparowujemy zdejmując pokrywkę.
  • Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Na wierzchu układamy wątróbkę z jabłkami i polewamy sosem z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz