Składniki:
- 200g tartego sera (u mnie Edam)
- 200ml mleka
- 3 łyżki mascarpone
- 200g makaronu penne
- 2 łyżki masła
- garść bułki tartej
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
- w rondlu podgrzewamy mleko z dodatkiem masła i mascarpone.
- odkładamy garść sera i mieszamy z bułką tartą i olejem. Resztę sera dorzucamy do mleka i mieszamy ciągle podgrzewając przez 3-5 min.
- doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (jeśli lubimy) i odrobiną gałki muszkatołowej, mieszamy.
- zdejmujemy sos z ognia i dokładnie mieszamy z makaronem.
- przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem z bułką tartą (powstanie jedyna w swoim rodzaju idealna chrupiąca skorupka)
- zapiekamy przez 15 min w temp. 200 stopni.
Uwielbiam mac n cheese, muszę koniecznie zrobić powtórnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń