środa, 15 stycznia 2014

Mac & Cheese czyli słynna zapiekanka makaronowa z serem

To jedno z najpopularniejszych amerykańskich dań. Wersji jest mnóstwo, moja również nie odwzorowuje żadnego z napotkanych przepisów, powstała po prostu z tego, co miałam w lodówce, a wskazówki znalezione w internecie i książkach kucharskich stanowiły jedynie inspiracje :) Najważniejsze, że wyszło pysznie.Użyłam sera mascarpone, ale w części przepisów znajdowałą się śmietana kremówka, podejrzewam zatem, że można nią zastąpić mascarpone, ale ograniczyłabym wtedy ilość mleka. Nie dodawałabym kwaśnej śmietany, ponieważ danie cudownie rozpływa się w ustach właśnie dzięki słodko maślanym nutom smakowym. Dla mnie idealnym uzupełnieniem zapiekanki okazały się zielone oliwki i ketchup, ale to od Was zależy czy zjecie ją z dodatkami czy bez.

Składniki:
  • 200g tartego sera (u mnie Edam)
  • 200ml mleka
  • 3 łyżki mascarpone
  • 200g makaronu penne
  • 2 łyżki masła
  • garść bułki tartej
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
  • w rondlu podgrzewamy mleko z dodatkiem masła i mascarpone. 
  • odkładamy garść sera i mieszamy z bułką tartą i olejem. Resztę sera dorzucamy do mleka i mieszamy ciągle podgrzewając przez 3-5 min. 
  • doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (jeśli lubimy) i odrobiną gałki muszkatołowej, mieszamy.
  • zdejmujemy sos z ognia i dokładnie mieszamy z makaronem. 
  • przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem z bułką tartą (powstanie jedyna w swoim rodzaju idealna chrupiąca skorupka)
  • zapiekamy przez 15 min w temp. 200 stopni.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam mac n cheese, muszę koniecznie zrobić powtórnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń