Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 10 cienkich kiełbasek, np. frankfurterek
- kiełbaski układamy na rozwiniętym cieście francuskim zachowując spore odstępy (jak na zdjęciu poniżej)
- nacinamy ciasto wzdłuż kiełabasek w połowie ich odległości między sobą (również widoczne na zdjęciu)
- każdą kiełbaskę owijamy dokładnie ciastem i kroimy na krążki grubości ok 1-1,5cm.
- układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i lekko skrapiamy wodą.
- pieczemy z termoobiegiem w temp. 175 stopni przez ok 15 min (albo krócej, jeżeli ciasto się mocno przyrumieni)
- po upieczeniu przekładamy na talerz lub do miski i możemy posypać tymiankiem lub oregano. Ale nie jest to konieczne.
Dip musztardowy
Do kiełbasek świetnie pasuje dip musztardowy, który również jest bardzo prosty w wykonaniu. Mieszamy w równych proporcjach musztardę francuską (z ziarnami gorczycy), musztardę sarepską i jogurt grecki. Jeżeli preferujemy słodsze smaki, można musztardę sarepską zastąpić miodową.
Same kiełbaski można wstępnie przygotować dzień wcześniej, czyli owinąć je ciastem i zapakowane szczenie przechować w lodówce. Wtedy kolejnego dnia zostaje nam tylko pokroić je i upiec. Dip również można przygotować dzień wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz