sobota, 11 stycznia 2014

Kiełbaski w cieście francuskim z dipem musztardowym

To punkt stały wszystkich imprez moich i znajomych, więc nie wiem jakim cudem nie podałam jeszcze przepisu na tą niesamowicie prostą przekąskę. Nie będę się specjalnie ropisywać, bo nie ma o czym, to jedna z tych najprostszych rzeczy, które zawsze się sprawdzają :)


Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 10 cienkich kiełbasek, np. frankfurterek
Przygotowanie:
  • kiełbaski układamy na rozwiniętym cieście francuskim zachowując spore odstępy (jak na zdjęciu poniżej)
  • nacinamy ciasto wzdłuż kiełabasek w połowie ich odległości między sobą (również widoczne na zdjęciu)
  • każdą kiełbaskę owijamy dokładnie ciastem i kroimy na krążki grubości ok 1-1,5cm. 
  • układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i lekko skrapiamy wodą.
  • pieczemy z termoobiegiem w temp. 175 stopni przez ok 15 min (albo krócej, jeżeli ciasto się mocno przyrumieni)
  • po upieczeniu przekładamy na talerz lub do miski i możemy posypać tymiankiem lub oregano. Ale nie jest to konieczne.
 

Dip musztardowy

Do kiełbasek świetnie pasuje dip musztardowy, który również jest bardzo prosty w wykonaniu. Mieszamy w równych proporcjach musztardę francuską (z ziarnami gorczycy), musztardę sarepską i jogurt grecki. Jeżeli preferujemy słodsze smaki, można musztardę sarepską zastąpić miodową.

Same kiełbaski można wstępnie przygotować dzień wcześniej, czyli owinąć je ciastem i zapakowane szczenie przechować w lodówce. Wtedy kolejnego dnia zostaje nam tylko pokroić je i upiec. Dip również można przygotować dzień wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz