środa, 2 kwietnia 2014

Sum w miodzie z jabłkami

Jeżeli nie jecie ryb, albo jecie ich mało, bo ości odbierają Wam całą radość z ich jedzenia, sum jest rybą dla Was, bo ości nie posiada :) Trzeba go tylko porządnie umyć przed przyrządzaniem, ponieważ ma charakterystyczny zapach mułu (zwłaszcza stare sumy). Najlepiej zrobić to szorując skórę ryby odrobiną soli. Kiedy pozbędziemy się śluzu możemy przystąpić do przyrządzania.

Składniki:
  • 150-200g suma europejskiego
  • 1 łyżka miodu naturalnego (najlepiej gryczanego, ale może być też inny)
  • 2 łyżki masła
  • 1 kwaśne jabłko
  • pół pęczka koperku
  • sól i kolorowy pieprz
Przygotowanie:
  • umytą rybę nacieramy solą i pieprzem.
  • na patelni roztapiamy miód i dodajemy 1 łyżkę masła (wszystko na małym lub średnim ogniu). Jak całość się roztopi, układamy rybę i smażymy z obu stron (po ok 2-3 min z każdej)
  • z jabłek usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na plastry
  • koperek drobno siekamy i obtaczamy w nim plasterki jabłka
  • na osobnej patelni roztapiamy masło i podsmażamy krótko jabłko (po 1 min z każdej strony)
  • wykładamy na talerz jabłka, na których układamy suma.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz