sobota, 5 kwietnia 2014

Weekendowy omlet z tuńczykiem

Weekend to czas, kiedy "odpoczywam" od codziennej owsianki i pozwalam sobie na eksperymenty. Tym razem postanowiłam wykorzystać tuńczyka, ponieważ mam ogromną ochotę na ryby w ostatnim czasie :)


Składniki:
  • tuńczyk w oleju 80g netto (mała puszka, ja użyłam tego w potrójnym opakowaniu :)
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżki śmietanki lub mleka
  • 3 jajka
  • sól
Przygotowanie:
  • na patelnię wykładamy tuńczyka z olejem. Jeżeli oleju jest bardzo dużo, odlewamy, aby pozostały mniej więcej 2 łyżki.Podsmażamy pod przykryciem (to konieczne :) )
  • w oddzielnym naczyniu mieszamy jajka z solą, pokrojonym ogórkiem, koperkiem i śmietanką (mlekiem)
  • zalewamy tuńczyka i smażymy podważając brzegi i lekko przechylając patelnię, aby płynna część spływała na spód. W końcowej fazie smażenia nakładamy ponownie pokrywkę i czekamy aż całość się zetnie.
  • zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz