środa, 9 kwietnia 2014

Szybki deser z ricottą i jabłkami

Nie jestem ekspertem w pieczeniu i generalnie oprócz fenomenalnego ciasta z rabarbarem raczej niepewnie podchodzę do kwestii wypieków. Jednak od czasu do czasu mam ochotę na własnoręcznie przygotowany deser. Poniżej wynik właśnie jednego z takich eksperymentów. Gdybym miała rodzynki albo suszoną żurawinę z pewnością bym je dorzuciła, także jeżeli macie je pod ręką, możecie spokojnie urozmaicić nimi ten deser.


Składniki:
  • 125g sera ricotta
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • łyżka migdałów w płatkach
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
  • ser kroimy na plastry i układamy na talerzu (plastry będą się rozpadać, ale to nie ma większego znaczenia :) )
  • w rondelku roztapiamy miód i dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy.
  • dodajemy cynamon i migdały, całość mieszamy i podgrzewamy 3-4 minuty
  • wykładamy na ser i podajemy póki jabłka są ciepłe :)

1 komentarz:

  1. uwielbiam ricottę, ale chyba popróbuję zamienić jabłka na inny owoc :)

    OdpowiedzUsuń