Składniki:
- 600g świeżego szpinaku
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 4 łyżki siekanych orzechów włoskich
- szpinak myjemy i osuszamy
- cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
- w rondlu roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak. Chwilę smażymy ciągle mieszając i doprawiamy do smaku. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy całość.
- oddzielamy żółtko od białka.
- żółtko roztrzepujemy z śmietaną/jogurtem i orzechami i wlewamy do szpinaku. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania (lub kilku pojedynczych kokilek).
- na wierzchu masy szpinakowej robimy delikatne wgłębienia, w których umieszczamy żółtka.
- możemy posypać startym serem
- zapiekamy w temp. 200 stopni przez 20-25 min.
Zjadłabym sobie takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń