niedziela, 18 maja 2014

Szpinak zapiekany z jajkiem

Lekka zapiekanka w sam raz na ciepłe dni. No i samo zdrowie :)


Składniki:
  • 600g świeżego szpinaku
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki siekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
  • szpinak myjemy i osuszamy
  • cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
  • w rondlu roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak. Chwilę smażymy ciągle mieszając i doprawiamy do smaku. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy całość.
  • oddzielamy żółtko od białka. 
  • żółtko roztrzepujemy z śmietaną/jogurtem i orzechami i wlewamy do szpinaku. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania (lub kilku pojedynczych kokilek).
  • na wierzchu masy szpinakowej robimy delikatne wgłębienia, w których umieszczamy żółtka.
  • możemy posypać startym serem
  • zapiekamy w temp. 200 stopni przez 20-25 min.

1 komentarz: