niedziela, 1 czerwca 2014

Truskawki na śniadanie

Wyglądem przypomina to zdecydowanie deser i gdyby nadać mu bardziej słodki charakter, świetnie by się sprawdził jako dodatek do kawy. Ja jednak postanowiłam upiec coś truskawkowego na śniadanie. Nie używam w przepisie cukru dzięki czemu całość ma orzeźwiający smak. Możecie jednak spokojnie dodać do twarogu cukier lub oprószyć całość cukrem pudrem po upieczeniu.


Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 6 łyżek twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 garście truskawek
Przygotowanie:
  • ciasto kroimy na 8 części (mniej więcej kwadratowych ;) )
  • twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z miodem i jogurtem
  • na każdy kawałek ciasta nakładamy ser a na nim kawałki truskawek
  • nacinamy brzegi każdego kawałka (jeżeli mamy ochotę :) ) i pieczemy 15-20 min w temp. 175 stopni z termoobiegiem.

1 komentarz: