wtorek, 31 maja 2016

Krem z zielonego groszku

Inspiracją dla tego przepisu jest amerykański krem z zielonego groszku, zwany Split Pea Soup. W zasadzie jedyną modyfikacją, na jaką sobie pozwoliłam jest zamiana selera naciowego na ziemniaki, ale ma to związek tylko z preferencjami smakowymi ;)
Lekkie zupy warzywne to dla mnie idealny obiad na ciepłe dni, który świetnie smakuje w domu, ale też zabrany ze sobą do pracy.


Składniki:
  • 450g mrożonego zielonego groszku
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 duży ziemniak lub 2 małe
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 l wrzątku
Przygotowanie:
  • marchew, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy w garnku z odrobiną oliwy. Mieszamy aż cebula się zeszkli.
  • dosypujemy tymianek i dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Miszając podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
  • dodajemy groszek, masło i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  • zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.
  • podajemy z kleksem śmietany i grzankami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz