Lekkie zupy warzywne to dla mnie idealny obiad na ciepłe dni, który świetnie smakuje w domu, ale też zabrany ze sobą do pracy.
Składniki:
- 450g mrożonego zielonego groszku
- 2 nieduże marchewki
- 1 duży ziemniak lub 2 małe
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz
- 1 l wrzątku
- marchew, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy w garnku z odrobiną oliwy. Mieszamy aż cebula się zeszkli.
- dosypujemy tymianek i dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Miszając podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
- dodajemy groszek, masło i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
- zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.
- podajemy z kleksem śmietany i grzankami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz