niedziela, 29 stycznia 2017

Chocolate Chip Cookies

To kolejny absolutny klasyk kuchni amerykańskiej. Maślane ciastka z mnóstwem czekoladowych pastylek oraz idealnie miękkie w środku. Pewnie kojarzycie tego typu ciastka z kawiarni - nic dziwnego, bo świetnie pasują do kawy i są chyba najpopularniejszymi amerykańskimi ciastkami. Kolejne upiekę z dodatkiem białej czekolady i żurawiny :)
Przygotowuje się je szybko a składniki powinny być bez problemu dostępne w każdej nawet średnio zaopatrzonej kuchni, więc do dzieła!


Składniki:
  • 150g masła
  • 160g cukru
  • łyżeczka waniliowego aromatu do ciast
  • 1 duże jajko
  • 225g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200g pastylek czekolady lub rozdrobnionej czekolady mlecznej
 Przygotowanie:
  • miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. 
  • dodajemy jajko i aromat.
  • dosypujemy mąkę z solą i sodą
  • wsypujemy pastylki i mieszamy drewnianą łyżką lub ręcznie, aby całość się połączyła.
  • łyżeczką nabieramy ciasto, z którego formujemy kulki i układamy w znacznych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie sprawdził się układ 4 kulki x 3 kulki na jednej blasze)
  • pieczemy przez 10 min (aż zaczną się przyrumieniać) w temp. 180 stopni. Po wyjęciu będą miękkie w środku i tak ma być :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz