Przygotowuje się je szybko a składniki powinny być bez problemu dostępne w każdej nawet średnio zaopatrzonej kuchni, więc do dzieła!
Składniki:
- 150g masła
- 160g cukru
- łyżeczka waniliowego aromatu do ciast
- 1 duże jajko
- 225g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 200g pastylek czekolady lub rozdrobnionej czekolady mlecznej
- miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem.
- dodajemy jajko i aromat.
- dosypujemy mąkę z solą i sodą
- wsypujemy pastylki i mieszamy drewnianą łyżką lub ręcznie, aby całość się połączyła.
- łyżeczką nabieramy ciasto, z którego formujemy kulki i układamy w znacznych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie sprawdził się układ 4 kulki x 3 kulki na jednej blasze)
- pieczemy przez 10 min (aż zaczną się przyrumieniać) w temp. 180 stopni. Po wyjęciu będą miękkie w środku i tak ma być :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz